If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Kam Al folio se zapojawa lesno tanak prowodnik,kato predwaritelno folioto i ptowodnika se kalajdiswat. 0.5 e goliamo se4enie. Izpolzwaj 0.27 ili 0.31.Shemata paboti stabilno samo sas sluschalki.
SCHEMATIC WORK STABIL ONLY WITH HEADPFONES
Sascho-bg
Privet.
Radvam se 4e nai na kraq imame gotova platka za tazi shema.Sasho postarah se sam da si na4ertaq tablo ama se okaza 4e e nad v1zmoznostite mi.No sega Leto napravi tova gotino tablo i nqmam tqrpenie da q probvam.
Molq te pomogni otnovo?
Kakuv e tozi 10n resonanten kondenzator,moga li da izpolzvam normalen 10n ili nqma da e su6toto?I kakvi tranzistori trqbva da se izpolzvat?Za6toto tezi sa postaveni na predpolojenie,oba4e mai tezi okolo predavatelnata ne sa nai dobriqt izbor?Nqma li da e po dobre da izpolzvam PN4393 kakto v drugata ti shema?
Pozdravleniq.Naistina rezbi sas shemi.
Poneje ne sum razu4aval grozdanka,molq kaji nai na kraq da se izqsni kakva e razlikata Nexus - Sasho bg - grozda ?Mnogo mi e lubopitno.A poznava6 li tozi George?Za6toto ti kaza 4e tazi sheme e mnogo blizko do nexus!!
Blagodarq
p.s.kolko navivki trqbva da se napravqt sus 0,27?I kolko s 0,31?Vijdam 4e nai dobrata ti antena e 17cm. vupreki 4e ve4e ima 20 no znam,4e izborut ti ne e slu4aen.
Hi,
Leto.
Sorry for the ugly pictures but I think that all the things can be seen.
So now you can help me!Please revize this pictures an tell me what I have mistaked!
I am confused with some places of resistors and transistors which is where?And how you solder their pins?Please even if you have to draw me a simple picture of transistors pins and places.
Thanks
Hope this helps.
Please answer soon because I have soldered everithing else and waiting for your help so I can finish and test this PCB.
Hi,
Leto.
Sorry for the ugly pictures but I think that all the things can be seen.
So now you can help me!Please revize this pictures an tell me what I have mistaked!
I am confused with some places of resistors and transistors which is where?And how you solder their pins?Please even if you have to draw me a simple picture of transistors pins and places.
Thanks
Hope this helps.
Please answer soon because I have soldered everithing else and waiting for your help so I can finish and test this PCB.
Hi Tiktak,
I'm leaving in one hour, and have quickly checked your drawing..
Sound: T5=BC107, T4=BC517, T3=BC177.. check pins twice!!
Tx transistor pins from left to right: ECB BCE, R32,R35=68ohm, R33, R34=68k, do not forget +- cable (from regulator to TX) not seen on last photo.
C12=47p, R42,R43=10k
At first inset only LM393 at voltage regulator and measure voltages (+4/-4V) (from pin1)
If voltages are OK proceed, if not - remove 3k resistor..
And yes; resonant cap is just an ordinary cap..
I'll return in one week - and I expect good news from you.
To Ultimate Hase
Не променяй броя на навивките.Той е от значение за работата на осцилатора.Честотата
не е критична.Можеш чрез промяна на кръговите кондензатори да я промениш към по-
висока.При C=150 nf f=5.7khz .C=100nf f=6.7 khz.От по-
големи бобини няма полза.Чрез кондензатора 10 nf се намира максимума напрежение
в приемната бобина при изключен C compens. за да бъдат двата кръга в резонанс.
Бобините се свързват с електрониката чрез 6 жилен екраниран кабел.
Транзисторите са маломощни-150ма.Всички подобни конструкции имат за основа
"гъдулка"-та на Гроздьо Гроздев.Не го познавам лично.Мога да кажа,че е бил много
умен човек.Прословутия осцилатор е модернизиран хартлей противотактен.
Sascho-bg
Pove4eto raboti ne gi shvanah,za6toto nqmam podhoq6toto obrazovanie.
No se radvam 4e mi pomaga6.
Ti ima6e li vreme da razgleda6 razrabotkata na Leto?Dali ima gre6ki?
Чрез кондензатора 10 nf се намира максимума напрежение
в приемната бобина при изключен C compens. за да бъдат двата кръга в резонанс.
Tova li e tainata ne nadutiqt George /4oveka NEXUS/?
Molq obqsni mi go malko po prosti4ko za da go shvana.
Бобините се свързват с електрониката чрез 6 жилен екраниран кабел.
6 jila s ob6t ekran li?I kak po to4no se vruzvat?Na tesoroto na4aloto na TX i RX bqha dve jila,a dvata kraq se svurzvat s dvata ekrana i po ekrana na kabela otivat kum platkata.A tuk mai Leto ne e slojil mesta na platkata za ekrana!?
A i posledno vidqh svi6tovski zlat za 1000 lv. i antena 40 cm zapoznat li si i ako da kakvo ti e mnenieto?Imat i sait.Moje6 li da go sravni6 s tozi si ured?
A v nedelq 6te mi pokazvat nqkakuv montanski.
Prosto mi e lubopitno da vidq kakvo vuv su6tnost predstavlqva materiqta i do kude realno se pronikva v zemqta dnes!
Zdrasti,
Sasho.
Wijdam 4e ne si otgovoril na mnogoto mi vuprosi,no sigurno si nqmal vreme.
Zna4i napravih ureda rukovodeiki se po Leto.No v glavata mi izniknaha o6te pove4e vuprosi i imam nujda ot pomo6t:
-tozi resistor R15 e 15k ili 35?Dioda do stabilizatora e oburnat naopaki?
-Zna4i ako sum te razbral pravilno trqbva da namerq podhodq6ta stoinost za C28 taka,4e da polu4a pravilnata 4estota 5,7Hz ?
A sled tova 4raz tozi 10n kondenzator trqbva da namerq maksimuma naprejenie v priemnata bubuna no c.comp C14 100pF trqbva da e izklu4en!No kak?Poneje nqmam osciloscop,a samo multimetur?Da postavq za C18 150n i da razpoq C14,a sled tova da postavq 10n condenzator na L1 to4ki 1 i 2?I da zaka4a multimetura v rejim 200mV kum priemnata bez da q otka4am ot ureda i da tursq nai golqmata stoinost?A na kraq maham tozi 10n i zapoqvam obratno C14?
Molq pomogni da go dovur6a.
Sega rabti s testova antena TX=100w 0,44mm gola jica 50/25/25
RX=100w 0,44mm
Slojih za C28 100N proizvolno no rezultatite sa mnogo slabi......
Znam 4e e ot diametura na jicata ama sum siguren 4e ne6to mi obqgva!!!
Ina4e izglejda 4e Leto si e svut6il rabotata dobre!!!!Mai vsi4ko e OK.ina4e.
A i o6te ne6to kakva e rolqta na tova VCO?
Blagodarq
Diodite do stabilizatora sa obratno za zastita pri razmeneni + i - na bateriata.Transistorite sa BC177. Na dwata kraya na predawatelnata bobina tryabwa da ima nad 25 v amplituda na osciloskop.4estotata ne e ot mnogo golyamo zna4enie.Triabwa kondezatorite v paralel na bobinite da sa ednakwi.Towa e shema za naprednali i bez osciloskop e mhogo trudno da se nastroi.Wasmogno e da vklu4i6 promenliwotokov voltmetar na izchoda na predusilwatelia-pin 1 na ne5532 i 4rez nego da nastroi6 bobinite.
sascho-bg
Zdrasti,
Sasho.
Znam 4e 6te e mnogo trudno,no sum gotov i elektronikata raboti perfektno!
Trqbva da uspeq da nastroq antenata nqkuk si s tvoq pomo6t estestveno!
Zna4i tranzistorite koito sa ozna4eni s T1 i T2 trqbva da sa BC177?
Za6toto Leto e slojil 2 X 2N2907!A az se rukovodih po nego i slojih 2N2904 za6toto nqma6e v magazina 2N2907!A drugite zna4i sa dobre?T3 BC107;T4 BC517D i T5 BC177?Ili?
Triabwa kondezatorite v paralel na bobinite da sa ednakwi.
C29 I C28 li?150N?Ili trqbva da postavq v paralel s namotkite kondenzatori kakto na podobnite proekti/te ne sa ozna4eni nali?/?
Ako mi obqsni6 principa sigurno 6te shvana!Moga li da probvam da nastroq s moq multimetur ot 5532 pin 1?Ima ACV 200mV?Za nai malka stoinost li trqbva da sledq?A C.comp C14 i C 28 i C29 /i tezi dopulnitelni v paralel s namotkite eventualno?/ trqbva li da sa zapoeni v tozi moment?Ob6to vzeto kakva e posledovatelnostta?
Kakvo nastroivat drugite stoinosti ozna4eni s zvezdi4ka na shemata?
Sega sum navil antena 19cm ot 0,44 ideqta mi e 4e na tesoroto sus eksperimentalna antena ot 1,12 a za negovata trqbva 0,27 postignah su6tite rezultati!!!!Estestveno vuv vuzduha i s ne ekranirana antena,no kakto i da e razlikata v se4eniqta e ogromna!!Za tova navih za tvoq ot 0,44 za proba sled tova zapoih za C28 150n i 100pf za C14 C.comp. i postavih na kra4e ozna4eni na risunkata s mestata na 4astite,a ne shemata 1 i 2 10n kondenzator,sledeiki na uset a posle i s multimetura namerih mqsto na koeto ureda raboti,NO okolo 10 cm vuv vuzduha s neekranirana antena..(:...
Znam,4e vinata e v men no ne moga da shvan ideqta za da q priloja!
Ina4e kakvi pokazateli trqbva da o4akvam ot tozi ured?Tesoro Golden Sabre?Nexus?Magnum?Za6toto taka 6te znam kakvo za kakvo da sledq i kakvo da o4akvam i tursq.
Blagodarq Ti za pomo6ta!!!
Dnes mislq da napravq i IB mini-to Ti!
A za diodite imah v predvid 4e na risunkata na Leto e oburkana posokata na dioda do stabilizatora!Taka li e?
Zdr Ultimate_Haze!
Az su6to pravq tazi ma6ina.Samo 4e naposleduk nqmam mnogo
svobodno vreme.Na kra4e 1 na 5532 sledi6 nai malka stoinost
na promenlivoto naporejenie no su6to sledi6 i 4ustvitelnostta
ima edno polojenie pri koeto amplitudata e nai malka i detektora e nai 4ustvitelen(Ccomp e razka4en).Mislq 4e se pravi i nastroika na fazata ama tova e pri DD bobinite.Tuk Sasho da kaje da li se pravi.Bobinite trqbwa da sa ekranirani!Posle zaliva6
i s Ccomp. 100p(podbira6 go) pravih nulirane na bobinata.
Drugite dva kondnenzatora sa za nastroika na fazata na zemniq balans i diskriminaciqta.Tazi nastroika se pravi nakraq sled kato bobinata e zalqta.
Imai na predvid 4e kato opravi6 fazata na zemniq balans 4ustvitelnostta pada
i se pravqt nastoiki na praga i tn.Az do sega sum nanikude no skoro smqtam
da otdelq pove4e vreme za neq.Predpolagam 4e dvamata i sus sashovata pomo6t 6te se spravim.
Hi,
Leto.
Where have you been?Are you back here again?
I make this work,but still need help!
Its look like this is one hell of the detector!Very sensitive!
I still dont now for disc but the respond is fast and sharp!
I see that Sasho havent answer lately.
Hi,
Sasho!
Why you dont answer?May be you haven't visit this forum soon?
I made yesterday a new coil!And the results are much,much better!I have used 1,1 mm wire because this is a test purpuses coil.I wound RX and when finished TX I had to add some turns with different wire,but I think that this wont boder me much.I made this on 18cm former to acive 19cm coil?
Then I start playing but I have noticed diferance at once!
Greate sensitivity!I dont mean depth,I meand feeling the objects!
I add for c12 18pf for C 28 10n and paralel to RX and on pin 1 and 2 for TX /looking from up to down/ I have add for each 10 n capacitators.
Havent nulled right,I am shore have atached multimeter in 200mV AC range to pin 1 on 5532 and have looked but get some strange readings?For what shell I whach?Lowest or highest reading?
And when I turn the disc knob I cant notise that it work!No change at all?
Why?
Anyway Again Great Work!
If you help me I will test it soon.Have a nice feeling about this detector.
Thanks
Comment